Ο τόπος

Ένας τόπος με ιστορία

Η Αργολίδα είναι ένας ιδιαίτερος, ξεχωριστός κόσμος. Αγκαλιασμένος από ψηλά βουνά και κατάφυτος με αμπέλια, πορτοκαλιές και ελαιόδεντρα, ο αργολικός κάμπος είναι ένας μαγευτικός τόπος που ακολουθεί τους αρμονικούς ρυθμούς του πανάρχαιου ελληνικού τοπίου. Εδώ, φύση και άνθρωπος, παράδοση και σύγχρονη ζωή συναντώνται σ’ ένα διαχρονικό σταυροδρόμι ιστορίας και πολιτισμού.

Αρχαία κοιτίδα του ελληνικού κόσμου, η αργολική γη γέννησε ημίθεους και ήρωες, και στολίστηκε με κάστρα και παλάτια που υμνήθηκαν από τους επικούς ποιητές και εξακολουθούν να ζουν στους θρύλους και τις παραδόσεις των κατοίκων της. Καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν συγκεντρώνει τόσα ξακουστά μνημεία, υποβλητικές αρχαίες πολιτείες και θαυμαστούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς.

Ανάμεσά τους, τα περίφημα ανάκτορα των Μυκηνών που απαθανατίστηκαν στα ομηρικά έπη, τα επιβλητικά κυκλώπεια τείχη της Τίρυνθας, της πατρίδας του Ηρακλή, και το φημισμένο θέατρο της Επιδαύρου που θεωρείται ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του αρχαίου κόσμου.

Ανάμεσά τους, τα περίφημα ανάκτορα των Μυκηνών που απαθανατίστηκαν στα ομηρικά έπη, τα επιβλητικά κυκλώπεια τείχη της Τίρυνθας, και το φημισμένο θέατρο της Επιδαύρου που θεωρείται ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του αρχαίου κόσμου. Στην Αργολίδα βρίσκεται, επίσης, η ομορφότερη ίσως πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο: μια γοητευτική νεοκλασική πολιτεία με ιδιαίτερη φινέτσα και αρχοντιά, που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας.

215